Idi na sadržaj

Zašto ne i Udruženje Stećak: Kampanja „Građanin i građanka BiH prije svega!“

Brano Jakubović, Darko Brkan i Muhamed Mešić
Brano Jakubović, Darko Brkan i Muhamed Mešić

Dugogodišnje partnerstvo sa organizacijom mladih iz BiH u Norveškoj, udruženjem “Stećak”, nastavljeno je i ove godine. “Stećak” i “Zašto ne” ovoga puta će mladim ljudima u BiH, ali i mladima iz BiH u inostranstvu, pokušati zajedničkim snagama približiti pitanja vezana za predstojeći popis stanovništva, njegove posljedice i tehničke aspekte.

Zajedničke aktivnosti Zašto ne i Stećka će uključiti promociju kampanje „Građanin i građanka BiH prije svega!“, javne tribine, akcije promocije, aktivnosti online promocije i edukacije, kao i sve druge aktivnosti koje će promovirati izjašnjavanje Bosanaca i Hercegovaca na popisu, te popis kao prvi korak u procesu ukidanja institucionalne diskriminacije svih onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

Prva od aktivnosti koja će se desiti u okviru ove saradnje jeste tribina u Oslu, 26.01.2013. godine, na kojoj će učestvovati aktivista UG „Zašto ne“ Darko Brkan, zajedno sa Muhamedom Mešićem, istaknutim aktivistom i jednim od najučenijih i najtalentiranijih Bosanaca, kao i prof. Besimom Spahićem, profesorom na Fakultetu političkih nauka u BiH.