Zlatna kašika prošla ulicama Sarajeva

zlatna-kasika-11U okviru POINT 2.0 konferencije u Sarajevu je u subotu 25.05. održana mirna protestna šetnja na kojoj je prezentovana velika zlatna kašika na napuhavanje koja je nastala na kreativnoj radionici Artura van Balena održanoj prethodnih dana u okviru konferencije. Zlatnu kašiku učesnici konferencije su pronijeli Obalom Kulina Bana, od Art House kina Kriterion, do Parka svjetlosti ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a u povratku je napravljen krug oko zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

zlatna-kasika-06Zlatna kašika veličine 15 metara predstavlja dobro poznati simbol neispunjenih obećanja i neodgovornih političara u BiH, ali i širom Balkana, a nastala je kao rezultat radionica koje su se održale prethodnih dana u okviru POINT 2.0 konferencije.

Učesnici ovih radionica na konferenciji su mogli naučiti na koji način se izrađuju veći objekti na napuhavanje, a koji se mogu koristiti u mirnim protestima ili drugim uličnim akcijama i inicijativama.

Šetnja ulicama Sarajeva bila je i prilika da svi učesnici konferencije nakon razgovora o projektima i akcijama koje provode u online svijetu, naprave iskorak i akciju prenesu u offline svijet u vidu jedne jednostavne ulične akcije kojom se željelo ukazati na neodgovornost domaćih političara.

Kreator kašike, Artur van Balen dolazi iz Berlina i za sebe kaže da stoji na raskršću umjetnosti i aktivizma. Njegova strast je kreacija većih rekvizita na napuhavanje za javni prostor, u cilju povećanja njihove vidljivosti u medijima. Artur sarađuje sa raznim ekološkim i društvenim grupama i pokretima. Osnivač je umjetničke i aktivističke grupe eclectic electric collective (e.e.c.) i online platforme www.toolsforaction.net.

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da...

Amina Izmirlić

Članica UG “Zašto ne” na ljetnoj akademiji WEASA-e

Članica Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Amina Izmirlić Ćatović bila je učesnica ovogodišnje Euroatlantske ljetne akademije u Varšavi (WEASA) koja je održana od 2. do 13. jula 2023. godine u...

Sofija Tovarovic

Collaboration done right: Sessions brought to you by Mixer

POINT and Mixer jointly curated this year’s conference agenda, thus bringing together many speakers to participate in the conference. As a result of this cooperation, part of the first day of the...

Sofija Tovarovic