community boost_r kamp u Sarajevu okuplja organizacije civilnog društva iz pet zemalja Zapadnog Balkana

male logo do postaU Sarajevu će u četvrtak i petak, 7. i 8. novembra, biti održan Community boost_r kamp koji će okupiti blizu 150 učesnika iz pet zemalja Zapadnog Balkana (BiH, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Srbija). Kamp će biti održan u prostorijama Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS).

Kroz dva dana kampa učesnici će se fokusirati na upotrebu različitih podataka u monitoringu političke odgovornosti, izradu strategija u monitoringu stepena korupcije, kao i na upotrebu otvorenih baza podataka i novih tehnologija u zagovaranju različitih politika od strane organizacija civilnog društva.

Ovaj događaj je dio šireg projekta pod nazivom Community boost_r koji se bavi razvojem, omogućavanjem i promocijom novih tehnologija za aktivno uključivanje civilnog društva u inicijative koje se tiču odgovornog i transparentnog društva. Ovogodišnji kamp je i nastavak dešavanja kao što su Balkan Challenges i TechCamp koji je održan u Sarajevu u oktobru prošle godine, a koji su upravo u svom fokusu imali korištenje novih tehnologija za što veće uključivanje građana/ki u teme kao što su transparentnoszt i odgovornost. Balkan Chalenges je pomogao u razvoju novih aplikacija koje imaju za svrhu građansku participaciju širom regiona, dok je TechCamp prošle godine okupio veliki broj učesnika iz zemalja Zapadnog Balkana, kao i uvodničara iz cijelog svijeta.

Community boost_r  kamp organizuju Fundacja TechSoup (TechSoup Europe) i UG „ Zašto ne“ (BiH) u saradanji sa organizacijama Dokukino (Serbia), IPKO Foundation (Kosovo) i zahvaljujući podršci Fondacije Charles Stewart Mott, National Endowment for Democracy-a i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

O inicijativi više možete pročitati na web stranici communityboostr.org. Također, listu učesnika možete pogledati na web stranici Community boost_r-a.

Ukoliko se želite akreditovati za praćenje ovog dvodnevnog događaja te ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite upriličiti intervju sa nekim od učesnika, možete kontaktirati osobu za odnose sa javnošću na e-mail adresu [email protected] ili na broj telefona +387 (0)61 781 081.

Uči i zabavi se – preuzmi novu Mislimetar aplikaciju

Nova interaktivna aplikacija za formalno i neformalno učenje potiče razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti...

Sofija Tovarovic

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema građanima/kama i društvu na osnovu četiri principa – transparentnost,...

Amina Izmirlić

Okrugli sto: Transparentnost procesa donošenja odluka u BiH

Na okruglom stolu koji je 14. juna 2023. godine, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske, organizirao Transparency International u BiH (TIBiH) predstavljeni su rezultati istraživanja objavljenih u...

Admin