Idi na sadržaj

Koalicija nevladinih organizacija: Otvorena pisma Kongresu SAD-a i Evropskom parlamentu

Koalicija nevladinih organizacija, okupljenih zbog zajedničkog protivljenja sporazumu SDP-a i HDZ-a o implementaciji presude u slučaju “Sejdić i Finci”, poslala je danas otvorena pisma američkom Kongresu i Evropskom parlamentu, u kojima su ova tijela informisali o spornim odredbama i konceptima koji su prisutni u zajedničkom prijedlogu SDP-a i HDZ-a za ustavne reforme. U pismima poslatim ovim tijelima, navodi se da su ustavni amandmani koje su predložile ove dvije partije duboko diskriminatorni, te da su u potpunoj suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i da se “vrijednost glasa” koja bi se uvela usvajanjem ovih amandmana može uporediti sa “vrijednošću glasa” kakva je postojala u američkom Ustavu prije ukidanja ropstva u ovoj državi.

 

Također, u pismu je naglašeno kako najdiskriminatornije odredbe ovog sporazuma čak i ne tretiraju elemente presude “Sejdić i Finci”, jer se ne odnose na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda BiH. Ove odredbe se isključivo bave modelima formiranja vlasti u BiH, te de facto uvode diskriminaciju prema svima onima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda dajući im manju “vrijednost glasa” u odnosu na pripadnike konstitutivnih naroda.
Predstavnici/e civilnog društva, zatražili su od američkog Kongresa i Evropskog parlamenta da ih podrže u naporima da zaustave implementaciju sporazuma SDP-a i HDZ-a i da učine sve što je u njihovoj moći da navedeni sporazum ne dobije podršku međunarodne zajednice. U otvorenom pismu, koalicija nevladinih organizacija izražava zabrinutost zbog mogućnosti da Evropska unija, u želji da zabilježi bilo kakav “progres” Bosne i Hercegovine u evropskim integracijama, nekritički podrži ovakav dogovor, iako bi on bio poguban za ljudska prava i demokratiju u Bosni i Hercegovini. Potpisnice pisma svoju zabrinutost argumentirale su time da je Evropska unija u prošlosti već “gledala kroz prste” Bosni i Hercegovini, odobravajući, recimo, diskriminatorna rješenja poput dogovora o policijskoj reformi, koji je također napravljen bez uvažavanja prava onih koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.
“Molimo vas da nam se pridružite u borbi za jednakost svih građana/ke Bosne i Hercegovine pred zakonom, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili rasnu pripadnost, da podržite naše protivljenje ovom sramnom prijedlogu, te zahtjev za rješenjem koje bi zaista obezbijedilo jednaka prava svim građanima/kama Bosne i Hercegovine. Molimo vas da nam pomognete da pošaljemo jasnu poruku Evropskoj komisiji i državama-članicama Evropske unije, da amandmani predloženi od strane SDP-a i HDZ-a nisu prihvatljivi.” navodi se u pismu nevladinih organizacija Evropskom parlamentu i američkom Kongresu.

 

Potpisnici pisama Kongresu SAD-a i Evropskom parlamentu su:

Dervo Sejdić

Jakob Finci

Kali Sara – Romski informativni centar (Sarajevo)

UG Zašto ne (Sarajevo)

ACIPS (Sarajevo)

Forum građana Tuzla

Sarajevski otvoreni centar

OKC Abrašević (Mostar)
Pravni institut u BiH (Sarajevo)

Oštra nula (Banja Luka)

Euro Rom (Tuzla)

Inicijativa mladih za ljudska prava (Sarajevo)

Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA (Sarajevo)

Akcija građana (Sarajevo)

UNSA GETO (Banja Luka)

REVOLT (Tuzla)

Fondacija Ekipa (Sarajevo)

Evropski istraživački centar (Sarajevo)

Fondacija CURE (Sarajevo)

Fondacija za kreativni razvoj (Sarajevo)

 

Cijelo saopštenje, kao i primjerke poslanih pisama možete preuzeti na linkovima ispod:

Saopštenje – Koalicija nevladinih organizacija poslala otvoreno pismo Kongresu SAD i Evropskom parlamentu

Otvoreno pismo Evropskom parlamentu

Otvoreno pismo US Kongresu