Konferencija „Medijska pismenost i borba protiv dezinformacija u vrijeme pandemije“

“Zašto ne” / SEECheck mreža, u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH i uz podršku Evropske unije, organizuje konferenciju o medijskoj pismenosti koja će se održati 29. septembra u Sarajevu, Banja Luci i Briselu – ali i online. 

EU – Zapadni Balkan konferencija o medijskoj pismenosti „Medijska pismenost i borba protiv dezinformacija u vrijeme pandemije“ će se održati 29. septembra 2020. godine kao hibridni događaj koji se dešava na tri lokacije – u Sarajevu, Banja Luci i Briselu – dok će učešće gostiju i publike u velikoj mjeri biti online, s obzirom na ograničenja zbog pandemije COVID-19.

Konferenciju organizuje Udruženje građana “Zašto ne” ispred SEECheck mreže, u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH i uz podršku Evropske unije.

Zadovoljstvo nam je najaviti niz istaknutih govornika/ca, koji će se na tri panela pozabaviti temama vezanim za medijsku pismenost, naučnu i informacijsku pismenost, novinarstvo, fact checking, dezinformacije i politike u ovim oblastima. 

Govornici/e će, svako iz svog ugla, posebno posvetiti pažnju uticaju pandemije na ove i srodne teme i oblasti.  

Glavni paneli na konferenciji posvećeni su temama:

  1. Politike medijske pismenosti i borbe protiv dezinformacija (Brisel)
  2. Utjecaj pandemije na medijsku pismenost i kredibilitet medija (Sarajevo)
  3. Medijska pismenost i mladi (Banjaluka)

Na ceremoniji otvaranja konferencije će nam se obratiti Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Josep Borrell, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednik Evropske komisije, kao i Darko Brkan, predsjednik Udruženja građana Zašto ne.

Na “briselskom” panelu, ugostit ćemo, između ostalog, trenutnog člana Europskog parlamenta iz Hrvatske, Tonina Piculu i Radmilu Sekerinsku, ministricu odbrane Sjeverne Makedonije.

Zaključke i snimak prve sesije možete pronaći na sljedećem linku: https://zastone.ba/dezinformacije-drustvene-mreze-i-mladi/

Na “sarajevskom” panelu razgovarat ćemo sa Cristinom Tardaglijom iz Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN), sa fact-chekericama iz regiona, te novinarima/kama i naučnim ekspertima/cama. 

Zaključke i snimak druge sesije možete pronaći na sljedećem linku: https://zastone.ba/devet-talasa-dezinformacija-o-pandemiji/

“Banjalučki” panel ugostit će, između ostalog, Branu Jakubovića iz Dubioze Kolektiv, ekipu sa portala Njuz.net, kao i Andrijanu Vešović, poznatiju na društvenim mrežama kao Zombijana Bones. 

Zaključke i snimak treće sesije možete pronaći na sljedećem linku: https://zastone.ba/dezinformacije-drustvene-mreze-i-mladi/

Za online učešće na konferenciji možete se prijaviti putem ovog linka: https://bit.ly/2ZM4gJm 

Ako imate problema s registracijom putem linka, molimo vas da se registrujete putem e-maila [email protected]

Program konferencije dostupan je na ovom linku, dok se detaljnije informacije o govornicima/cama mogu naći na ovom linku.

U sklopu ovog projekta smo implementirali i istraživanje o navikama i potrebama mladih u kontekstu informisanja kroz 4 fokus grupe u 4 bh. grada, te na osnovu rezultata razvili kurikulum i kreirali trenerski tim u kom učestvuju mlade osobe iz cijele BiH, te održali radionice o medijskoj pismenosti za srednjoškolce/ke u 5 gradova. Do kraja godine planiramo održati još 10 radionica širom BiH.

Zajedno sa ASuBiH, ove aktivnosti promoviramo na društvenim mrežama kroz kampanju “Ne klikam u prazno” (#neklikamuprazno). U sklopu kampanje, nedavno je premijerno objavljen i animirani spot prilagođen mladima koji promovira medijsku pismenost. Autori spota su naši istaknuti animatori i stripocrtači Enis Čišić, Toni Huml i Šimek Redžinald koji su za potrebe promocije medijske pismenosti mladih kreirali originalan i unikatan proizvod na BH medijskoj sceni.

Ne klikam u prazno

Danas je međunarodni dan pismenosti!U vremenu poplave online dezinformacija, svima su nam potrebna znanja i alati za odbranu od lažnih vijesti i manipulacija. To uključuje i mlade generacije, koje su konstantno izložene problematičnim sadržajima na internetu. Raskrinkavanje sa Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i uz podršku Evropska unija u Bosni i Hercegovini već neko vrijeme radi na jačanju medijske pismenosti mladih. U okviru ovog programa pripremili smo i kratki promotivni spot, čiju online "premijeru" ćemo imati danas u 17h! Budite sa nama i pogledajte spot "Ne klikam u prazno"!#staytuned #neklikamuprazno #medijskapismenost

Gepostet von Raskrinkavanje am Dienstag, 8. September 2020

 

 

Projekcija dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“

Premijerna projekcija regionalnog dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“ održat će se 1. oktobra...

Emir Zulejhić

Da li ekskluzivitet upotrebe jednog jezika i pisma krši entitetske i državni ustav?

Jedna od tema koja je posljednjih dana izazvala buru u javnosti jeste usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma (Republika Srpska) i Zakona o upotrebi...

Amina Izmirlić

Kako stojimo u pandemiji: Rano je za poređenje ekonomskih pokazatelja

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u medijskim istupima često ističe da su Vlada FBiH i rad njenog premijera Fadila Novalića pozitivan primjer kvalitetnog odgovora na pandemiju...

Faruk Durmišević