Idi na sadržaj

Konferencija „Medijska pismenost i borba protiv dezinformacija u vrijeme pandemije“

Emir Zulejhić

“Zašto ne” / SEECheck mreža, u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH i uz podršku Evropske unije, organizuje konferenciju o medijskoj pismenosti koja će se održati 29. septembra u Sarajevu, Banja Luci i Briselu – ali i online. 

EU – Zapadni Balkan konferencija o medijskoj pismenosti „Medijska pismenost i borba protiv dezinformacija u vrijeme pandemije“ će se održati 29. septembra 2020. godine kao hibridni događaj koji se dešava na tri lokacije – u Sarajevu, Banja Luci i Briselu – dok će učešće gostiju i publike u velikoj mjeri biti online, s obzirom na ograničenja zbog pandemije COVID-19.

Konferenciju organizuje Udruženje građana “Zašto ne” ispred SEECheck mreže, u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH i uz podršku Evropske unije.

Zadovoljstvo nam je najaviti niz istaknutih govornika/ca, koji će se na tri panela pozabaviti temama vezanim za medijsku pismenost, naučnu i informacijsku pismenost, novinarstvo, fact checking, dezinformacije i politike u ovim oblastima. 

Govornici/e će, svako iz svog ugla, posebno posvetiti pažnju uticaju pandemije na ove i srodne teme i oblasti.  

Glavni paneli na konferenciji posvećeni su temama:

  1. Politike medijske pismenosti i borbe protiv dezinformacija (Brisel)
  2. Utjecaj pandemije na medijsku pismenost i kredibilitet medija (Sarajevo)
  3. Medijska pismenost i mladi (Banjaluka)

Na ceremoniji otvaranja konferencije će nam se obratiti Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Josep Borrell, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednik Evropske komisije, kao i Darko Brkan, predsjednik Udruženja građana Zašto ne.

Na “briselskom” panelu, ugostit ćemo, između ostalog, trenutnog člana Europskog parlamenta iz Hrvatske, Tonina Piculu i Radmilu Sekerinsku, ministricu odbrane Sjeverne Makedonije.

Zaključke i snimak prve sesije možete pronaći na sljedećem linku: https://zastone.ba/dezinformacije-drustvene-mreze-i-mladi/

Na “sarajevskom” panelu razgovarat ćemo sa Cristinom Tardaglijom iz Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN), sa fact-chekericama iz regiona, te novinarima/kama i naučnim ekspertima/cama. 

Zaključke i snimak druge sesije možete pronaći na sljedećem linku: https://zastone.ba/devet-talasa-dezinformacija-o-pandemiji/

“Banjalučki” panel ugostit će, između ostalog, Branu Jakubovića iz Dubioze Kolektiv, ekipu sa portala Njuz.net, kao i Andrijanu Vešović, poznatiju na društvenim mrežama kao Zombijana Bones. 

Zaključke i snimak treće sesije možete pronaći na sljedećem linku: https://zastone.ba/dezinformacije-drustvene-mreze-i-mladi/

Za online učešće na konferenciji možete se prijaviti putem ovog linka: https://bit.ly/2ZM4gJm 

Ako imate problema s registracijom putem linka, molimo vas da se registrujete putem e-maila [email protected].

Program konferencije dostupan je na ovom linku, dok se detaljnije informacije o govornicima/cama mogu naći na ovom linku.

U sklopu ovog projekta smo implementirali i istraživanje o navikama i potrebama mladih u kontekstu informisanja kroz 4 fokus grupe u 4 bh. grada, te na osnovu rezultata razvili kurikulum i kreirali trenerski tim u kom učestvuju mlade osobe iz cijele BiH, te održali radionice o medijskoj pismenosti za srednjoškolce/ke u 5 gradova. Do kraja godine planiramo održati još 10 radionica širom BiH.

Zajedno sa ASuBiH, ove aktivnosti promoviramo na društvenim mrežama kroz kampanju “Ne klikam u prazno” (#neklikamuprazno). U sklopu kampanje, nedavno je premijerno objavljen i animirani spot prilagođen mladima koji promovira medijsku pismenost. Autori spota su naši istaknuti animatori i stripocrtači Enis Čišić, Toni Huml i Šimek Redžinald koji su za potrebe promocije medijske pismenosti mladih kreirali originalan i unikatan proizvod na BH medijskoj sceni.

Ne klikam u prazno

Danas je međunarodni dan pismenosti!U vremenu poplave online dezinformacija, svima su nam potrebna znanja i alati za odbranu od lažnih vijesti i manipulacija. To uključuje i mlade generacije, koje su konstantno izložene problematičnim sadržajima na internetu. Raskrinkavanje sa Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i uz podršku Evropska unija u Bosni i Hercegovini već neko vrijeme radi na jačanju medijske pismenosti mladih. U okviru ovog programa pripremili smo i kratki promotivni spot, čiju online "premijeru" ćemo imati danas u 17h! Budite sa nama i pogledajte spot "Ne klikam u prazno"!#staytuned #neklikamuprazno #medijskapismenost

Gepostet von Raskrinkavanje am Dienstag, 8. September 2020