Medijske slobode u BiH na putu ka EU

Rezultati istraživanja napretka reformi u oblasti medija koje je provelo U.G. “Zašto ne”, pokazuju da već drugu godinu zaredom na bosanskohercegovačkoj scenci vladaju, politički pritisci, zastrašivanja i napadi na novinare/ke, neadekvatni uslovi rada, netransparentno vlasništvo i nerazvijeno tržište koje pogoduje jačanju medijskog klijentelizma itd.

Medijski sektor u Bosni i Hercegovini godinama se suočava sa istim nizom izazova koje vlasti u BiH ne
rješavaju. Evropska komisija, u svom posljednjem izvještaju, u poglavlju 23 u dijelu koji se tiče slobode izražavanja, zaključuje da BiH mora obezbijediti zaštitu novinara i sistemsko i institucionalno rješenje prijetnji i nasilja nad njima, osigurati finansijsku održivost i političku neovisnost javnih emitera, te uskladiti entitetske zakone s državnim zakonom o javnom RTV servisu i usvojiti propise o transparentosti vlasništva nad medijima i kriterije javnog oglašavanja.

Pojedine institucije u BiH su do sada pokazale spremnost da bolje evidentiraju i prate slučajeve napada nad novinarima i kršenja prava novinara, ali potrebni su znatno veći napori kako bi se osigurala adekvatna zaštita novinara i suzbili napadi nad medijskim radnicima.

Pored toga, pitanje održivosti i nezavisnosti RTV javnog servisa godinama je jedno od glavnih problema u medijskom sektoru za koje zbog političkih i entitetskih nesuglasica do sada nije pronađen konsenzus.

Pored ova dva prioriteta, posljednih godina Evropska komisija upućuje BiH da riješi i pitanja transparentnosti medijskog vlasništva i kriterija za oglašavanje za koja bh. vlasti do sada nisu pokazale da imaju i da žele da donesu adekvatna rješenja.

Medijske slobode su osnova demokratskih društava i bez njih Bosna i Hercegovina neće moći ući u Evropsku uniju.

Istraživanje je provelo UG “Zašto ne” u saradnji sa partnerima u zemljama regiona  – Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) iz Crne Gore, Centrom za istraživanje transparentnosti i odgovornosti (CRTA) iz Srbije, te Metamorphozis fondacijom iz Sjeverne Makedonije, a možete ga preuzeti na linku ispod:

Medijske slobode u BiH

Poziv za online radionice radionice “Digitalna zaštita i sigurnost”

Udruženje građana i građanki “Zašto Ne” organizira edukacije na temu “Medijska pismenost” u sklopu regionalnog projekta...

Amra Hasanović

Poziv za project-based edukacijski program “Digitalna zaštita i sigurnost”

Udruženje građana i građanki “Zašto Ne” organizira edukacije na temu “Medijska pismenost” u sklopu regionalnog projekta koji je podržan od TechSoup Europe. Project-based edukacijski program...

Amra Hasanović

Monitoring Istinomjera: Vijeće ministara BiH ispunilo samo jedno obećanje za godinu dana mandata

Tokom prve godine svog mandata, Vijeće ministara BiH ispunilo je tek jedno od 198 obećanja partija koje su ga formirale, dok su provođene aktivnosti na ispunjavanju oko trećine datih obećanja. U...

Dalio Sijah