Idi na sadržaj

Medijske slobode u BiH na putu ka EU

Danira Karović

Rezultati istraživanja napretka reformi u oblasti medija koje je provelo U.G. “Zašto ne”, pokazuju da već drugu godinu zaredom na bosanskohercegovačkoj scenci vladaju, politički pritisci, zastrašivanja i napadi na novinare/ke, neadekvatni uslovi rada, netransparentno vlasništvo i nerazvijeno tržište koje pogoduje jačanju medijskog klijentelizma itd.

Medijski sektor u Bosni i Hercegovini godinama se suočava sa istim nizom izazova koje vlasti u BiH ne
rješavaju. Evropska komisija, u svom posljednjem izvještaju, u poglavlju 23 u dijelu koji se tiče slobode izražavanja, zaključuje da BiH mora obezbijediti zaštitu novinara i sistemsko i institucionalno rješenje prijetnji i nasilja nad njima, osigurati finansijsku održivost i političku neovisnost javnih emitera, te uskladiti entitetske zakone s državnim zakonom o javnom RTV servisu i usvojiti propise o transparentosti vlasništva nad medijima i kriterije javnog oglašavanja.

Pojedine institucije u BiH su do sada pokazale spremnost da bolje evidentiraju i prate slučajeve napada nad novinarima i kršenja prava novinara, ali potrebni su znatno veći napori kako bi se osigurala adekvatna zaštita novinara i suzbili napadi nad medijskim radnicima.

Pored toga, pitanje održivosti i nezavisnosti RTV javnog servisa godinama je jedno od glavnih problema u medijskom sektoru za koje zbog političkih i entitetskih nesuglasica do sada nije pronađen konsenzus.

Pored ova dva prioriteta, posljednih godina Evropska komisija upućuje BiH da riješi i pitanja transparentnosti medijskog vlasništva i kriterija za oglašavanje za koja bh. vlasti do sada nisu pokazale da imaju i da žele da donesu adekvatna rješenja.

Medijske slobode su osnova demokratskih društava i bez njih Bosna i Hercegovina neće moći ući u Evropsku uniju.

Istraživanje je provelo UG “Zašto ne” u saradnji sa partnerima u zemljama regiona  – Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) iz Crne Gore, Centrom za istraživanje transparentnosti i odgovornosti (CRTA) iz Srbije, te Metamorphozis fondacijom iz Sjeverne Makedonije, a možete ga preuzeti na linku ispod:

Medijske slobode u BiH